Inventatoarea Simona Bişboacă medaliată cu aur pentru marmelada crudă

Marmelada crudă şi aditivul alimentar natural sunt produsele care i-au adus două plachete de aur orădencei Simona Bişboacă. La finele anului trecut, orădeanca Simona Bişboacă (32 de ani) a uimit  savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, cel mai puternic antioxidant denumit „Antioxi Vita şi propolis dizolvat în apă, fără alcool.

Inventatoarea Simona Bişboacă medaliată cu aur pentru marmelada crudă

În perioada 4-6 mai, Simona Bişboacă, doctorand la Universitatea din Oradea, a participat la Salonul Internaţional de Invenţii în Agricultură şi Industrie Alimentară "Agroarca" din Croaţia, oraşul Slatina, unde împreună cu fratele ei Adrian Timar, şi soţul Ioan Bişboacă, a obţinut noi premii. Este vorba despre două plachete de aur. "Ne-am prezentat cu patru produse. Două dintre acestea, marmelada fără fierbere şi aditivul alimentar  natural, au fost expuse pentru prima dată. Marmelada crudă s-a bucurat de un succes neaşteptat ", ne-a spus Simona Bişboacă.

 Marmelada crudă este obţinută la 30 de grade, fără fierbere, astfel că fructul folosit îşi poate păstra toate proprietăţile. Nu are conservanţi, zahăr şi niciun fel de îndulcitor. "Poate fi păstrat în borcane cel puţin un an de zile", ne-a mai spus inventatoarea din Oradea. Deocamdată nu se găseşte în comerţ, dar cel mai probabil până la sfârşitul acestui an produsul va putea fi achiziţionat din magazine. "Am încercat marmelada din prune şi mere,şi urmează să mai încerc şi alte fructe", a afirmat Simona.

Proprietăţi multiple

Aditivul alimentar natural are utilizări multiple. Poate fi folosit ca antioxidant, conservant  sau antibacterian  sau poate fi utilizat cu toate cele trei calităţi. "Am fost încântaţi să realizăm un produs natural sută la sută, care să nu conţină nicio substanţă chimică. Are întrebuinţări multiple, de la industria cărnii, la îngheţată, produse de panificaţie sau chiar cartofi congelaţi" a mai afirmat cercetătoarea în chimie alimentară. Atât Simona cât soţul ei  au ales să îşi prezinte produsele în costume populare.  "Eu am purtat un costum din Bihor, în timp ce soţul a îmbrăcat unul din Sibiu. Am fost singurii care au ales această modalitate, şi ne-am bucurat de popularitate din partea celor prezenţi", a povestit Simona.

La salonul de inventică au fost prezente 200 de invenţii din 16 ţări. " Este foarte important pentru Universitatea din Oradea să aibă un cercetător aşa de tânăr şi recunoscut pe plan mondial. Sper ca Universitatea să-i ofere un post de  cercetător, lector sau şef de lucrări", a spus Octavian Pleşa, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România.

Preferă România

 De aproape trei ani , Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, ea nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc". „Deviza mea este: dacă vrei, se poate", a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003.

sursa: adevarul.ro



*****************


O orădeancă a fost medaliată cu aur la salonul de inventică din Varșovia pentru descoperirea secretului tinereții

La doar 32 de ani, Simona Bișboacă a brevetat două invenții care sporesc șansele oamenilor la o viață sănătoasă. Produsele ei se regăsesc în farmacii și magazine naturiste din toată țara, iar pentru produsul finit și tehnologia folosită, Simona Bișboacă a fost medaliată cu aur și argint la Salonul Internațional de Inventică din Varșovia, unde a stârnit admirația celor mai prestigioși cercetători.

S-a născut în Zalău, a făcut liceul în Oradea, facultatea în Cluj. În 2010, s-a întors în Oradea. Modestă și muncitoare, mamă și soție, doctorand: cam așa o pot descrie cunoscuții. Pentru oameni, Simona Bișboacă era un simplu trecător. O priveau în ochi fără să știe că se uită la o femeie care le putea schimba într-o zi viața.
În noiembrie 2011, au auzit prima data de ea. Vuia presa că o tânără orădeancă a câștigat medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică (3-5 noiembrie) de la Varșovia, eveniment ce marca împlinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie Mariei Sklodowska Curie.
Simona Bișboacă inventase un antioxidant care ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular, la normalizarea glicemiei, a tranzitului intestinal, la rezolvarea problemelor cu colesterolul. Un antioxidant care are acțiune antibacteriană și antivirală și care îi ajută, printre multe altele, pe oameni să îmbătrânească mai încet și mai frumos, pentru că care are proprietăți care reduc îmbătrânirea celulară.
Simona Bișboacă mai brevetase și Propolis în apă, un produs premiat cu argint pentru metoda inovatoare prin care inventatoarea reușise să extragă esența propolisului în apă. Un produs tot 100% natural, care poate fi recomandat fără probleme copiilor. La salon au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Românca a luat medalia de aur și un premiu special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Coreea de Sud pentru Antioxi Vita și medalia de argint şi un premiu special, oferit de către Asociaţia Asiatică pentru Invenţii şi Creativitate, pentru Propolis în apă. Brusc, pentru opinia publică, dintr-o anonimă, devenise o femeie de succes.

“Să nu faci umbră pământului degeaba!”

Cei care vorbesc cu Simona Bișboacă mărturisesc faptul că primele lucruri pe care le remarcă sunt optimismul și energia ei. Molipsitor de veselă și foarte modestă, inventatoarea începe cu un mea culpa. “Când eram elevă, nu am excelat cu nimic la școală, decât în relațiile cu colegii”, spune ea. Recunoaște însă i-a plăcut chimia foarte mult, în special orele petrecute în laborator. Așa se face că, deși se visase inițial un reputat medic stomatolog, Simona Bișboacă s-a decis pe ultima sută de metri să urmeze secția de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. O urmăreau încă din adolescență două gânduri. Să facă bine celor din jurul ei și să realizeze ceva în viață. “Mi-am dorit tot timpul să nu fac umbră pământului degeaba”, spune Simona Bișboacă. “O altă dorință a fost să ajut oameni. Când m-am gândit la stomatologie prima dată, m-am gândit că pot face oamenii mai frumoși”, explică ea. Apoi s-a răzgândit și un timp a cochetat cu ideea că va ajunge inspector la Protecția Consumatorului.
În anul III de facultate, a luat decizia care i-a schimbat viața. Simona Bișboacă a avut șansa de a pleca cu o bursă Erasmus în străinătate la cursuri. A vrut Olanda, dar la insistențele unui profesor, a ales Italia.
“Am petrecut patru luni la Universitatea din Bologna. Am ales să studiez oenologia (n.r. știință care se ocupă cu studiul vinurilor și al produselor derivate din vin), aditivi și reziduuri în industria alimentară și microbiologie”, spune ea. “Mi-a plăcut foarte mult pentru că erau cursuri interactive. Am petrecut mult timp în laborator și ei au dotări avansate față de școlile noastre. Profesorii m-au plăcut pe mine, pentru că au fost uimiți de cum știu să mă descurc într-un laborator”, își aminește tânăra.
Destin sau nu, la cursul de oenologie Simona Bișboacă a văzut cum producătorii de vinuri italieni vin la laboratoare pentru a-și analiza produsele și pentru a determina standardul de calitate. Așa a aflat prima dată cum poate obține antioxidanți din vin. Și curiozitatea pe care i-a stârnit-o subiectul a fost de nestăvilit. “Am început să caut mai multe informații despre subiect, m-am oferit să supraveghez aparatele. Deja când m-am întors în țară, aveam o idee despre ce va fi lucrarea mea de licență”, își amintește inventatoarea.

Biroul de sub trepte

Simona Bișboacă s-a înhămat atunci fără să știe, la o muncă de cercetare care s-a întins pe perioada a opt ani de zile. “Mi-aduc aminte că unul dintre profesori nu mi-a recunoscut nota din Italia și m-am apucat să învăț din nou. Citeam despre polifenoli (n.r. – antioxidanți) care se regăsesc în vin și în struguri și mă întrebam ce se întâmplă cu antioxidanții care nu ajung în vin? Rămân în reziduuri și se pierd”, spune ea. Simona Bișboacă a aflat că, într-o perioadă, acele reziduuri erau folosite la furaje pentru animale, apoi nu au mai fost folosite nici măcar acolo. Întrebarea care o măcina era cum ar putea recupera antioxidanții din resturile aruncate. Dincolo de cursuri și de alte îndatoriri pe care le avea, tânăra profita de fiecare minut liber pentru documentare. “Aveam un birou sub trepte, fără geamuri. Mă închideam acolo și mă chinuiam la un calculator care nu avea conexiune bună la Internet. Studiam la lumina unui bec și nu mai știam de multe ori dacă e zi sau noapte”, rememorează ea.
O mică parte din invenția actuală și din tehnologia folosită a reușit să o creeze în timpul facultății. Lucrarea ei de licență a fost un succes. Tânăra a pus pe masa profesorilor un produs finit, chiar dacă nu era nici măcar pe departe cel pentru care și-a brevetat invenția.
Conștientă de greutățile vieții, inventatoarea a știut două lucruri. Că mai are mult de muncă pentru a-și atinge scopul și că avea nevoie de bani pentru a breveta o invenție și pentru a o lansa pe piața.
În paralel cu studiul, Simona Bișboacă s-a angajat și a ajuns să facă design 2D și 3D la o companie italiană din Cluj. Pentru că avea nevoie de bani, tânăra și-a folosit la maxim capacitățile tehnice și determinarea de care a dat dovadă încă din copilărie. În scurt timp, ajunsese să facă inclusiv proiecte de casă. “Tehnică am fost de mică, reparam prize, mă jucam cu cabluri. Design învățasem de la fratele meu. Am avut mereu în mine un anumit tip de curiozitate față de ce mă înconjoară. Și credința că totul se poate face”, spune ea. “Nu am spus niciodată nu pot. Am pus mâna să fac, până mi-a ieșit”, explică Simona Bișboacă.

Succes internațional

Pas cu pas, deși lucra și avea și o familie de care să se ocupe, căutările Simonei Bișboacă au început să dea roade. Înscrisă la doctorat, ea a reușit să-și continue și munca de cercetare în laborator, pe lângă cea de documentare.
Tehnologia de extragere a antioxidanților a reușit să o definitiveze în anul 2009. A brevetat-o și s-a înscris în Asociația Inventatorilor din România. “Atunci am vrut să mă apuc prima dată de producție. Pe vremea aia gândeam la scară mare și asta nu a fost bine”, susține Simona Bișboacă. “Nu am reușit să fac ce mi-am propus pentru că o afacere nu se face direct mare. Se face mică și se crește în timp. Pe vremea aceea nu știam că trebuie să ai răbdare și să aplici politica pașilor mărunți”, explică ea.
Un an mai târziu, tânăra a depus dosarul de notificare al produsului și a fost aprobat. În ianuarie 2011 a început producția.
“Produsul l-am promovat la târguri de profil, târguri bio sau de medicină alternativă, iar impactul a fost bun”, povestește aceasta. “În paralel m-am consultat tot timpul cu medici, cu farmaciști cu biologi”, susține tânăra.
Au apărut și primii oameni care să-i mulțumească pentru că se simt mai bine și primele comenzi directe. Lucrurile începeau să meargă. După ce a câștigat premiul cel mare la Varșovia, comenzile au explodat.
“Acum abia facem față comenzilor și căutăm soluții să ne extindem”, povestește inventatoarea. Și, bineînțeles, cercetările ei nu se opresc aici.
Simona Bișboacă este convinsă că nu există fericire mai mare decât să îți spună oamenii cât de mult i-ai ajutat.
“Dacă ar fi dau sfaturi, aș spune că în primul rând trebuie să faci bine celor din jur și să încerci să te bucuri de orice. Mie îmi place spre exemplu să admir norii”, explică orădeanca. “Când te apuci de o treabă, trebuie să o faci bine, asta să fie singurul tău gând. Niciodată să nu faci din bani un scop, banii sunt un efect”, crede ea. “Cel mai important este însă să-ți conturezi clar în minte ce-ți dorești. Acum mulți ani, am făcut un desen. Pe el era produsul finit, desenat în amănunt, cu etichetă cu tot. Sub sticluță scria: Locul I, cel mai bun inventator”, dezvăluie Simona Bișboacă. Pare de necrezut, dar visul ei a devenit realitate. Și vestea bună pentru oameni este că Simona Bișboacă mai are un desen…. 

“Sunt Alex și sunt curios”

Simona Bișboacă are o vorbă de duh: “Succesul nu vine niciodată singur”. În paralel cu munca și cu cercetarea, tânăra a găsit resursele necesare pentru a-și întemeia o familie. A luat lucrurile pas cu pas și le-a acordat importanța cuvenită. S-a căsătorit și a făcut un copil căruia i s-a dedicat în exclusivitate primii doi ani din viață. Și-a sprijint soțul în micile afaceri ale familiei și, atunci când criza și-a spus cuvântul, a decis să se întoarcă în Oradea. Tot de dragul familiei. “Aveam familia aici, de aceea m-am întors. Știam că în Oradea vom avea parte de sprijin”, spune ea. Astfel, tânăra a știut să se apropie la greu de cea mai importantă resursă a unui om. În Oradea, a reușit până la urmă să-și împlinească visul și a găsit echilibrul. Chiar dacă muncește foarte mult, Simona Bișboacă știe că timpul petrecut alături de fiul ei Alexandru este foarte important. În fiecare seară este mama care citește o poveste pentru copilul ei, copil care spre marea ei bucurie, a moștenit ceva important. “Alexandru este o fire foarte curioasă, ca și mine, de tot ce se petrece în jur. De altfel, el așa se și prezintă. Spune: Sunt Alex și sunt curios”.

Sursa: www.transilvaniabusiness.ro



*****************


O orădeancă a fost medaliată cu aur la salonul de inventică din Varșovia pentru descoperirea secretului tinereții

La Oradea s-a descoperit elixirul tinereţii. Este vorba de o invenţie pentru care o cercetătoare a primit medalii de aur şi de argint la salonul de inventică de la Varşovia. Românca a inventat două suplimente alimentare bazate pe extracte din struguri şi propolis care încetinesc îmbătrânirea.

Rectorul Universităţii din Oradea are toate motivele să fie mândru. Doi fraţi, un profesor şi un doctorant, au uimit savanţii de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, organizat la începutul lunii, scrie Adevărul.

La numai 32 de ani, Simona Bișboacă a fost medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale: Antioxi Vita- un extract de antioxidanţi din sâmbure şi pieliţă de struguri şi o esenţă de propolis dizolvat în apă, fără alcool. La eveniment au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

„Antioxivita este un extract din samburi si pieliţe de samburi cu un conţinut foarte ridicat de antioxidanţi, de tipul polifenolilor.Polifenolii acestia au proprietăţi terapeutice deosebite, în special pe sistemul cardio-vascular, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a organismului, protejează de radicalii liberi”, a declarat Simona Bișboacă.

Produsul are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară şi este recomandat şi persoanelor care au probleme cu diabetul. Cel de-al doilea produs -esenţa de propolis- are câteva avantaje faţă de celelalte produse preparate din propolis care există deja pe piaţă.

„Se poate folosi de toate categoriile de vârstă, neconținând alcool, conservanți, e 100% natural. Este un propolis dispersat în apă, are proprietăți terapeutice deosebite”, a explicat Simona.

Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România, împreună cu fratele ei.

Cei doi cercetători lucrează acum la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi. Vor participa luna viitoare la un nou salon de inventică, la Seul. Produsele au primit deja toate avizele pentru lansarea pe piaţă şi se găsesc deja în magazine.

Sursa: www.b1.ro



*****************


A descoperit elixirul tinereţii, din reziduuri de struguri

Orădeanca Simona Bișboacă a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale.


Salonul Internațional de Inventică (3-5 noiembrie) de la Varșovia a marcat împlinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie, Mariei Sklodowska Curie. Deși s-a aflat la prima participare la un astfel de eveniment, orădeanca Simona Bişboacă, în vârstă de 32 de ani, a uimit cu produsele sale elita cercetătorilor. Pentru produsul desemnat „cel mai puternic antioxidant” denumit „Antioxi Vita”, Simona Bişboacă a fost medaliată cu aur şi i s-a acordat un premiu special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Coreea de Sud. Al doilea produs prezentat de către Simona Bişboacă a fost  cel intitulat „Propolis dizolvat în apă”, care i-a adus medalia de argint şi un premiu special, oferit de către Asociaţia Asiatică pentru Invenţii şi Creativitate. La salon au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.


Tinereţe din reziduri de struguri

Tânăra inventatoare este doctorand  şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003. Încă dinainte de a termina facultatea, din 2001, când a fost la un schimb de experienţă la Bologna, Simonei i-a venit ideea realizării acestui produs antioxidant, pe bază de sâmburi, pieliţe şi rahis de struguri atent selecţionaţi.

„Un flacon de 100 de ml are principii active în echivalentul a 80 de litri de vin Cabernet Sauvignon, despre care se ştie că are cel mai mare conţinut de antioxidanţi”, a spus Simona Bişboacă.

Aceasta a lucrat pe cont propriu, timp de opt ani, la găsirea metodei de a extrage şi a stabiliza antioxidanţii din struguri, într-o concentraţie atât de mare.

„Mi-am făcut un laborator acasă, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultăţii. Am încercat foarte multe variante şi trebuie să recunosc că au fost zile întregi în care nu am ieşit din laborator”, a povestit Simona, care pentru a se putea întreţine pe timpul cercetărilor, care cereau investiţii în timp, dar şi în bani, a lucrat ca designer de interior şi exterior.

„Acum nu mai am timp de design, fiindcă ma axez exclusiv pe cercetare”, a spus Simona, care va participa în luna decembrie la un nou salon de inventică, la Seul, alături de fratele său Adrian Timar, care a ajutat-o de altfel şi în cercetările întreprinse până acum. Cei doi lucrează împreună la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi.

Bombă de antixodanţi şi propolis

Întrebată dacă „Antioxi Vita” este un elixir al tinereţii fără bătrâneţe, orădeanca s-a abţinut să-şi laude „marfa”, însă a recunoscut că acesta are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară.

„Produsul te ajută să îmbătrâneşti încet, frumos şi sănătos”, a spus cercetătoarea în chimie alimentară. Potrivit acesteia, cel mai în vârstă consumator al produsului creat de ea are 89 de ani şi consumă 5 ml pe zi, iar cel mai tânăr are doi ani. Pentru adulţi şi tineri, doza recomandată este de 2 ml pe zi. „Propolisul dizolvat în apă”, al doilea produs cu care a impresionat în Varşovia, este deosebit prin faptul că nu conţine alcool, putând fi folosit chiar şi de către copii. Ambele invenţii au fost brevetate şi se găsesc în magazine naturiste şi farmacii din toată ţara.

Mândră că e româncă

De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, Simona nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc”. „Deviza mea este: dacă vrei, se poate”, a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. „Există posibilitatea să încep să export în Polonia şi sunt în discuţii avansate cu reţele de distribuţie din Italia şi Germania”, a mărturisit orădeanca, semn că inventica românească este pe drumul cel bun, în ciuda tuturor piedicilor.

Sursa: www.click.ro



*****************


O ORĂDEANCĂ A DESCOPERIT SECRETUL TINEREȚII ŞI A FOST MEDALIATĂ CU AUR LA UN SALON INTERNAŢIONAL DE INVENTICĂ


Orădeanca Simona Bișboacă a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia (3-5 noiembrie), fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, o „bombă“ de antioxidanţi şi propolis dizolvat în apă, fără alcool. Salonul Internațional de Inventică (3-5 noiembrie) de la Varșovia a marcat împlinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie, Mariei Sklodowska Curie. Deși s-a aflat la prima participare la un astfel de eveniment, orădeanca Simona Bişboacă, în vârstă de 32 de ani, a uimit cu produsele sale elita cercetătorilor.



Pentru produsul desemnat „cel mai puternic antioxidant” denumit „Antioxi Vita”, Simona Bişboacă a fost medaliată cu aur şi i s-a acordat un premiu special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Coreea de Sud. Al doilea produs prezentat de către Simona Bişboacă a fost cel intitulat „Propolis dizolvat în apă”, care i-a adus medalia de argint şi un premiu special, oferit de către Asociaţia Asiatică pentru Invenţii şi Creativitate. La salon au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Tinereţe din reziduri de struguri

Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003. Încă dinainte de a termina facultatea, din 2001, când a fost la un schimb de experienţă la Bologna, Simonei i-a venit ideea realizării acestui produs antioxidant, pe bază de sâmburi, pieliţe şi rahis de struguri atent selecţionaţi. „Un flacon de 100 de ml are principii active în echivalentul a 80 de litri de vin Cabernet Sauvignon, despre care se ştie că are cel mai mare conţinut de antioxidanţi", a spus Simona Bişboacă. Aceasta a lucrat pe cont propriu, timp de opt ani, la găsirea metodei de a extrage şi a stabiliza antioxidanţii din struguri, într-o concentraţie atât de mare. „Mi-am făcut un laborator acasă, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultăţii. Am încercat foarte multe variante şi trebuie să recunosc că au fost zile întregi în care nu am ieşit din laborator", a povestit Simona, care pentru a se putea întreţine pe timpul cercetărilor, care cereau investiţii în timp, dar şi în bani, a lucrat ca designer de interior şi exterior. „Acum nu mai am timp de design, fiindcă ma axez exclusiv pe cercetare", a spus Simona, care va participa în luna decembrie la un nou salon de inventică, la Seul, alături de fratele său Adrian Timar, care a ajutat-o de altfel şi în cercetările întreprinse până acum. Cei doi lucrează împreună la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi.

Bombă de antixodanţi şi propolis

Întrebată dacă „Antioxi Vita" este un elixir al tinereţii fără bătrâneţe, orădeanca s-a abţinut să-şi laude „marfa", însă a recunoscut că acesta are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară. „Produsul te ajută să îmbătrâneşti încet, frumos şi sănătos", a spus cercetătoarea în chimie alimentară. Potrivit acesteia, cel mai în vârstă consumator al produsului creat de ea are 89 de ani şi consumă 5 ml pe zi, iar cel mai tânăr are doi ani. Pentru adulţi şi tineri, doza recomandată este de 2 ml pe zi. „Propolisul dizolvat în apă", al doilea produs cu care a impresionat în Varşovia, este deosebit prin faptul că nu conţine alcool, putând fi folosit chiar şi de către copii. Ambele invenţii au fost brevetate şi se găsesc în magazine naturiste şi farmacii din toată ţara.

Mândră că e româncă

De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, Simona nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc". „Deviza mea este: dacă vrei, se poate", a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. „Există posibilitatea să încep să export în Polonia şi sunt în discuţii avansate cu reţele de distribuţie din Italia şi Germania", a mărturisit orădeanca, semn că inventica românească este pe drumul cel bun, în ciuda tuturor piedicilor.

Sursa: adevarul.ro



*****************


Premii europene de inventica

Orădenii au luat premii de prim rang la Salonul de Inventică IWIS 2011 cu produse din struguri şi propolis.


Orădenii au luat premii de prim rang la Salonul de Inventică IWIS 2011 cu produse din struguri şi propolis.
Orădenii au strălucit la al V-lea Salon Internaţional de Inventică – IWIS 2011, găzduit în perioada 3 – 5 noiembrie de oraşul polonez Varşovia. În esenţă, cea mai mare manifestare de acest gen din Europa a reunit anul acesta peste 500 invenţii expuse din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Standul Romaniei a fost reprezentat de doctorand ing. Simona Bișboacă din partea Asociaţiei Inventatorilor din România şi de şef lucrări dr. ing. Adrian Timar de la Universitatea Oradea, director de Departament Ingineria Produselor alimentare.

Invenţiile românești, practic orădene, au atras atenţia, fiind recompensate cu patru medalii. Antioxi vita – cel mai puternic antioxidant alimentar a fost onorat cu Medalia de Aur IWIS 2011 şi Special Award (Premiul Special) din partea Korea Invention News. Iar esenţa de Propolis fără alcool a câştigat medialia de argint IWIS 2011 şi Special Award din partea Asia Invention creativity Association.

„Antioxidantul Vita e produs 100% dintr-o reţetă originală din sâmburi şi pieliţe de struguri, produse obişnuite pentru producătorii româneşti de vinuri. Efectele lui sunt clar benefice pentru sănătate”, ne-a explicat Simona Bişboacă.

Sursa: www.bihon.ro



*****************



Pe urmele Mariei Curie - Medalie de aur pentru o inventatoare orădeancă


La prima participare la un salon internaţional de inventică, o orădeancă i-a uimit pe savanţii şi a obţinut medalia de aur, plus alte importante premii. Asociaţia Inventatorilor din România nu ezită să considere premiul obţinut de inventatoarea din Oradea drept „excepţional”, mai ales că Salonul de Inventică de la Varşovia derulat în perioada 3-5 noiembrie a fost special, celebrându-se jubileul de 100 de ani de la crearea Asociaţiei Mondiale de Chimie şi Expoziţia de noutăţi, invenţii în chimie-IWIS 2011.

Privind-o pe Simona, un mănunchi de femeie cu ochi de căprioară, n-ai zice că stai în faţa unui inventator. Mai ales al unuia în chimie, pe care îl ştim cu toţii de la şcoală, cu părul vâlvoi, ochelari cât sifoanele şi cu halatul ros în coate şi pătat cu tot felul de substanţe, încâlcindu-se printre retorte şi alambicuri. Şi totuşi, Simona Bişboacă este o cercetătoare serioasă în chimie alimentară, care a reuşit să-şi împlinească un vis din copilărie, acela de a-şi ajuta semeni. Şi nu oricum, ci exact în esenţele tainice care îi dau omului sănătate şi starea de bine.
Lucrările prezentate de Simona la Salonul de inventică sunt unice pe plan mondial, cele două produse pe care ea le-a scos deja pe piaţă uimind crema cercetătorilor. „Antioxi Vita” şi „Propolis dizolvat în apă” au primit Medalia de Aur a salonului, Premiul special acordat de Asociaţia Asiatică pentru Creativitate şi Premiul Special acordat de Coreea de Sud.
„Sincer, nu mă aşteptam să primesc aceste premii. Mă gândeam că sunt aşa multe invenţii prezentate, cu participanţi din peste 30 de ţări, încât nu mă gândeam că produsele mele vor primi atâtea aprecieri, mai ales că era prima mea participare la un salon de inventică” ne-a relatat Simona. Din fericire, s-a înşelat, iar cele două produse inventate de Simona au întrunit aprecierea cercetătorilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Alchimia succesului

Între Simona şi chimia s-a produs demult o alchimie care i-a marcat definitiv destinul şi traiectoria profesională. Când s-a mutat cu familia din Zalăul de baştină la Oradea, a ales să urmeze şcoala la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, profil chimie-biologie. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, pe care a absolvit-o în 2003. Încă de atunci laboratorul de chimie a ajuns pentru ea o a doua casă, unde petrecea ore în şir combinând, experimentând, gândind.
„Am avut şansa să studiez o perioadă la Universitatea din Bolognia (Italia), unde se desfăşurau studii interesante despre antioxidanţii din struguri şi vinul roşu sec. Atunci mi-au încolţit în minte primele întrebări despre antioxidanţi. Dacă în vin se regăsesc doar 50% din cantitatea de antioxidanţii din struguri, unde este restul?! Logic, în produsele reziduale, care în timp se pierd”, rememorează cercetătoare. Au urmat câţiva ani de căutări, până când Simona a reuşit să obţină primul produs, „Antioxi Vita” pe care l-a patentat la OSIM. Produsul este o adevărată „bombă” de antioxidanţi care detonează sănătos însă în organism umplându-l de vitalitate şi energie. „Faţă de alte produse naturiste, produsul meu are o calitate în plus deoarece conţine o doză mai mare de antioxidanţi. Doza face diferenţa” explică Simona. Efectul lui l-a resimţit însuşi preşedintele Asociţaiei Inventatorilor din România, Octavian Pleşa, un venerabil doctor în medicină care la peste 86 de ani a rămas uluit de efectele benefice ale produsului.
Al doilea produs, esenţa de propolis dizolvată în apă are marele avanataj că poate fi consumat şi de copiii, deoarece nu conţine gram de alcool. „Băieţelul meu m-a făcut să mă gândesc la aceste produs. Are cinci ani şi vroiam să-i dau propolis, dar tincturile de pe piaţă conţin alcool. Aşa că am reuşit să scot acest produs care poate fi consumat la orice vârstă” ne-a relatat inventatoarea.

Sub o stea norocoasă

„Mulţi vor putea lua exemplu de la această tânară şi tenace inventatoare, care a fost punctul de atracţie al multor savanţi prezenţi la Varşovia cu ocazia manifestarilor prilejuite de împlinirea a 100 ani de la acordare premiului Nobel pentru chimie Mariei Sklodowska Curie. Încă o dată, bravo pentru bihoreni” a transmis dr.Octavian Pleşa, membru al World ExCo IFIA şi preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România.
Ambele invenţii au fost brevetate anul acesta, în februarie şi septembrie, iar Simona fabrică într-un mic laborator produsele sub marca Phenalex şi care pot fi găsite în farmacii şi magazine de produse naturiste, având toate avizele necesare, fiind recunoscute şi avizate de Ministerul Sănătăţii. Deja are comenzi de la marile reţele de ditribuţie a produselor naturiste, din mai toată ţara. Informaţii suplimentare despre produse şi unde pot fi găsite se pot obţine pe situl www.phenalex.ro si www.gusturibio.ro 
„Totul a venit în mod natural şi firesc, parcă m-am născut sub o stea norocoasă” se miră niţel Simona de cum s-au aşezat lucrurile. Probabil are dreptate, dar steaua ei norocoasă a început cu certitudine să strălucească în laboratorul de chimie, atunci când experimenta, gândea…

Sursa: www.crisana.ro