Inventatoarea Simona Bişboacă medaliată cu aur pentru marmelada crudă
Marmelada crudă şi aditivul alimentar natural sunt produsele care i-au adus două plachete de aur orădencei Simona Bişboacă. La finele anului trecut, orădeanca Simona Bişboacă (32 de ani) a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, cel mai puternic antioxidant denumit „Antioxi Vita şi propolis dizolvat în apă, fără alcool.În perioada 4-6 mai, Simona Bişboacă, doctorand la Universitatea din Oradea, a participat la Salonul Internaţional de Invenţii în Agricultură şi Industrie Alimentară "Agroarca" din Croaţia, oraşul Slatina, unde împreună cu fratele ei Adrian Timar, şi soţul Ioan Bişboacă, a obţinut noi premii. Este vorba despre două plachete de aur. "Ne-am prezentat cu patru produse. Două dintre acestea, marmelada fără fierbere şi aditivul alimentar natural, au fost expuse pentru prima dată. Marmelada crudă s-a bucurat de un succes neaşteptat ", ne-a spus Simona Bişboacă. Marmelada crudă este obţinută la 30 de grade, fără fierbere, astfel că fructul folosit îşi poate păstra toate proprietăţile. Nu are conservanţi, zahăr şi niciun fel de îndulcitor. "Poate fi păstrat în borcane cel puţin un an de zile", ne-a mai spus inventatoarea din Oradea. Deocamdată nu se găseşte în comerţ, dar cel mai probabil până la sfârşitul acestui an produsul va putea fi achiziţionat din magazine. "Am încercat marmelada din prune şi mere,şi urmează să mai încerc şi alte fructe", a afirmat Simona. Proprietăţi multiple Aditivul alimentar natural are utilizări multiple. Poate fi folosit ca antioxidant, conservant sau antibacterian sau poate fi utilizat cu toate cele trei calităţi. "Am fost încântaţi să realizăm un produs natural sută la sută, care să nu conţină nicio substanţă chimică. Are întrebuinţări multiple, de la industria cărnii, la îngheţată, produse de panificaţie sau chiar cartofi congelaţi" a mai afirmat cercetătoarea în chimie alimentară. Atât Simona cât soţul ei au ales să îşi prezinte produsele în costume populare. "Eu am purtat un costum din Bihor, în timp ce soţul a îmbrăcat unul din Sibiu. Am fost singurii care au ales această modalitate, şi ne-am bucurat de popularitate din partea celor prezenţi", a povestit Simona. La salonul de inventică au fost prezente 200 de invenţii din 16 ţări. " Este foarte important pentru Universitatea din Oradea să aibă un cercetător aşa de tânăr şi recunoscut pe plan mondial. Sper ca Universitatea să-i ofere un post de cercetător, lector sau şef de lucrări", a spus Octavian Pleşa, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România. Preferă România De aproape trei ani , Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, ea nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc". „Deviza mea este: dacă vrei, se poate", a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003. |
***************** |
O orădeancă a fost medaliată cu aur la salonul de inventică din Varșovia pentru descoperirea secretului tinerețiiLa doar 32 de ani, Simona Bișboacă a brevetat două invenții care sporesc șansele oamenilor la o viață sănătoasă. Produsele ei se regăsesc în farmacii și magazine naturiste din toată țara, iar pentru produsul finit și tehnologia folosită, Simona Bișboacă a fost medaliată cu aur și argint la Salonul Internațional de Inventică din Varșovia, unde a stârnit admirația celor mai prestigioși cercetători.S-a născut în Zalău, a făcut liceul în Oradea, facultatea în Cluj. În 2010, s-a întors în Oradea. Modestă și muncitoare, mamă și soție, doctorand: cam așa o pot descrie cunoscuții. Pentru oameni, Simona Bișboacă era un simplu trecător. O priveau în ochi fără să știe că se uită la o femeie care le putea schimba într-o zi viața. “Să nu faci umbră pământului degeaba!” Cei care vorbesc cu Simona Bișboacă mărturisesc faptul că primele lucruri pe care le remarcă sunt optimismul și energia ei. Molipsitor de veselă și foarte modestă, inventatoarea începe cu un mea culpa. “Când eram elevă, nu am excelat cu nimic la școală, decât în relațiile cu colegii”, spune ea. Recunoaște însă i-a plăcut chimia foarte mult, în special orele petrecute în laborator. Așa se face că, deși se visase inițial un reputat medic stomatolog, Simona Bișboacă s-a decis pe ultima sută de metri să urmeze secția de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. O urmăreau încă din adolescență două gânduri. Să facă bine celor din jurul ei și să realizeze ceva în viață. “Mi-am dorit tot timpul să nu fac umbră pământului degeaba”, spune Simona Bișboacă. “O altă dorință a fost să ajut oameni. Când m-am gândit la stomatologie prima dată, m-am gândit că pot face oamenii mai frumoși”, explică ea. Apoi s-a răzgândit și un timp a cochetat cu ideea că va ajunge inspector la Protecția Consumatorului. Biroul de sub trepte Pas cu pas, deși lucra și avea și o familie de care să se ocupe, căutările Simonei Bișboacă au început să dea roade. Înscrisă la doctorat, ea a reușit să-și continue și munca de cercetare în laborator, pe lângă cea de documentare. “Sunt Alex și sunt curios” Simona Bișboacă are o vorbă de duh: “Succesul nu vine niciodată singur”. În paralel cu munca și cu cercetarea, tânăra a găsit resursele necesare pentru a-și întemeia o familie. A luat lucrurile pas cu pas și le-a acordat importanța cuvenită. S-a căsătorit și a făcut un copil căruia i s-a dedicat în exclusivitate primii doi ani din viață. Și-a sprijint soțul în micile afaceri ale familiei și, atunci când criza și-a spus cuvântul, a decis să se întoarcă în Oradea. Tot de dragul familiei. “Aveam familia aici, de aceea m-am întors. Știam că în Oradea vom avea parte de sprijin”, spune ea. Astfel, tânăra a știut să se apropie la greu de cea mai importantă resursă a unui om. În Oradea, a reușit până la urmă să-și împlinească visul și a găsit echilibrul. Chiar dacă muncește foarte mult, Simona Bișboacă știe că timpul petrecut alături de fiul ei Alexandru este foarte important. În fiecare seară este mama care citește o poveste pentru copilul ei, copil care spre marea ei bucurie, a moștenit ceva important. “Alexandru este o fire foarte curioasă, ca și mine, de tot ce se petrece în jur. De altfel, el așa se și prezintă. Spune: Sunt Alex și sunt curios”. Sursa: www.transilvaniabusiness.ro |
***************** |
O orădeancă a fost medaliată cu aur la salonul de inventică din Varșovia pentru descoperirea secretului tinerețiiLa Oradea s-a descoperit elixirul tinereţii. Este vorba de o invenţie pentru care o cercetătoare a primit medalii de aur şi de argint la salonul de inventică de la Varşovia. Românca a inventat două suplimente alimentare bazate pe extracte din struguri şi propolis care încetinesc îmbătrânirea.Rectorul Universităţii din Oradea are toate motivele să fie mândru. Doi fraţi, un profesor şi un doctorant, au uimit savanţii de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, organizat la începutul lunii, scrie Adevărul. La numai 32 de ani, Simona Bișboacă a fost medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale: Antioxi Vita- un extract de antioxidanţi din sâmbure şi pieliţă de struguri şi o esenţă de propolis dizolvat în apă, fără alcool. La eveniment au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. „Antioxivita este un extract din samburi si pieliţe de samburi cu un conţinut foarte ridicat de antioxidanţi, de tipul polifenolilor.Polifenolii acestia au proprietăţi terapeutice deosebite, în special pe sistemul cardio-vascular, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a organismului, protejează de radicalii liberi”, a declarat Simona Bișboacă. Produsul are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară şi este recomandat şi persoanelor care au probleme cu diabetul. Cel de-al doilea produs -esenţa de propolis- are câteva avantaje faţă de celelalte produse preparate din propolis care există deja pe piaţă. „Se poate folosi de toate categoriile de vârstă, neconținând alcool, conservanți, e 100% natural. Este un propolis dispersat în apă, are proprietăți terapeutice deosebite”, a explicat Simona. Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România, împreună cu fratele ei. Cei doi cercetători lucrează acum la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi. Vor participa luna viitoare la un nou salon de inventică, la Seul. Produsele au primit deja toate avizele pentru lansarea pe piaţă şi se găsesc deja în magazine. Sursa: www.b1.ro |
***************** |
A descoperit elixirul tinereţii, din reziduuri de struguriOrădeanca Simona Bișboacă a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale.Salonul Internațional de Inventică (3-5 noiembrie) de la Varșovia a marcat împlinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie, Mariei Sklodowska Curie. Deși s-a aflat la prima participare la un astfel de eveniment, orădeanca Simona Bişboacă, în vârstă de 32 de ani, a uimit cu produsele sale elita cercetătorilor. Pentru produsul desemnat „cel mai puternic antioxidant” denumit „Antioxi Vita”, Simona Bişboacă a fost medaliată cu aur şi i s-a acordat un premiu special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Coreea de Sud. Al doilea produs prezentat de către Simona Bişboacă a fost cel intitulat „Propolis dizolvat în apă”, care i-a adus medalia de argint şi un premiu special, oferit de către Asociaţia Asiatică pentru Invenţii şi Creativitate. La salon au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. ![]() Tinereţe din reziduri de struguri Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003. Încă dinainte de a termina facultatea, din 2001, când a fost la un schimb de experienţă la Bologna, Simonei i-a venit ideea realizării acestui produs antioxidant, pe bază de sâmburi, pieliţe şi rahis de struguri atent selecţionaţi. „Un flacon de 100 de ml are principii active în echivalentul a 80 de litri de vin Cabernet Sauvignon, despre care se ştie că are cel mai mare conţinut de antioxidanţi”, a spus Simona Bişboacă. Aceasta a lucrat pe cont propriu, timp de opt ani, la găsirea metodei de a extrage şi a stabiliza antioxidanţii din struguri, într-o concentraţie atât de mare. „Mi-am făcut un laborator acasă, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultăţii. Am încercat foarte multe variante şi trebuie să recunosc că au fost zile întregi în care nu am ieşit din laborator”, a povestit Simona, care pentru a se putea întreţine pe timpul cercetărilor, care cereau investiţii în timp, dar şi în bani, a lucrat ca designer de interior şi exterior. „Acum nu mai am timp de design, fiindcă ma axez exclusiv pe cercetare”, a spus Simona, care va participa în luna decembrie la un nou salon de inventică, la Seul, alături de fratele său Adrian Timar, care a ajutat-o de altfel şi în cercetările întreprinse până acum. Cei doi lucrează împreună la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi. Bombă de antixodanţi şi propolis Întrebată dacă „Antioxi Vita” este un elixir al tinereţii fără bătrâneţe, orădeanca s-a abţinut să-şi laude „marfa”, însă a recunoscut că acesta are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară. „Produsul te ajută să îmbătrâneşti încet, frumos şi sănătos”, a spus cercetătoarea în chimie alimentară. Potrivit acesteia, cel mai în vârstă consumator al produsului creat de ea are 89 de ani şi consumă 5 ml pe zi, iar cel mai tânăr are doi ani. Pentru adulţi şi tineri, doza recomandată este de 2 ml pe zi. „Propolisul dizolvat în apă”, al doilea produs cu care a impresionat în Varşovia, este deosebit prin faptul că nu conţine alcool, putând fi folosit chiar şi de către copii. Ambele invenţii au fost brevetate şi se găsesc în magazine naturiste şi farmacii din toată ţara. Mândră că e româncă De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, Simona nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc”. „Deviza mea este: dacă vrei, se poate”, a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. „Există posibilitatea să încep să export în Polonia şi sunt în discuţii avansate cu reţele de distribuţie din Italia şi Germania”, a mărturisit orădeanca, semn că inventica românească este pe drumul cel bun, în ciuda tuturor piedicilor. Sursa: www.click.ro |
***************** |
O ORĂDEANCĂ A DESCOPERIT SECRETUL TINEREȚII ŞI A FOST MEDALIATĂ CU AUR LA UN SALON INTERNAŢIONAL DE INVENTICĂOrădeanca Simona Bișboacă a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia (3-5 noiembrie), fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, o „bombă“ de antioxidanţi şi propolis dizolvat în apă, fără alcool. Salonul Internațional de Inventică (3-5 noiembrie) de la Varșovia a marcat împlinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie, Mariei Sklodowska Curie. Deși s-a aflat la prima participare la un astfel de eveniment, orădeanca Simona Bişboacă, în vârstă de 32 de ani, a uimit cu produsele sale elita cercetătorilor.Pentru produsul desemnat „cel mai puternic antioxidant” denumit „Antioxi Vita”, Simona Bişboacă a fost medaliată cu aur şi i s-a acordat un premiu special din partea Asociaţiei Inventatorilor din Coreea de Sud. Al doilea produs prezentat de către Simona Bişboacă a fost cel intitulat „Propolis dizolvat în apă”, care i-a adus medalia de argint şi un premiu special, oferit de către Asociaţia Asiatică pentru Invenţii şi Creativitate. La salon au participat cercetători din peste 30 de țări, din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Tinereţe din reziduri de struguri Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003. Încă dinainte de a termina facultatea, din 2001, când a fost la un schimb de experienţă la Bologna, Simonei i-a venit ideea realizării acestui produs antioxidant, pe bază de sâmburi, pieliţe şi rahis de struguri atent selecţionaţi. „Un flacon de 100 de ml are principii active în echivalentul a 80 de litri de vin Cabernet Sauvignon, despre care se ştie că are cel mai mare conţinut de antioxidanţi", a spus Simona Bişboacă. Aceasta a lucrat pe cont propriu, timp de opt ani, la găsirea metodei de a extrage şi a stabiliza antioxidanţii din struguri, într-o concentraţie atât de mare. „Mi-am făcut un laborator acasă, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultăţii. Am încercat foarte multe variante şi trebuie să recunosc că au fost zile întregi în care nu am ieşit din laborator", a povestit Simona, care pentru a se putea întreţine pe timpul cercetărilor, care cereau investiţii în timp, dar şi în bani, a lucrat ca designer de interior şi exterior. „Acum nu mai am timp de design, fiindcă ma axez exclusiv pe cercetare", a spus Simona, care va participa în luna decembrie la un nou salon de inventică, la Seul, alături de fratele său Adrian Timar, care a ajutat-o de altfel şi în cercetările întreprinse până acum. Cei doi lucrează împreună la noi produse, pe nişa produselor alimentare fără aditivi. Bombă de antixodanţi şi propolis Întrebată dacă „Antioxi Vita" este un elixir al tinereţii fără bătrâneţe, orădeanca s-a abţinut să-şi laude „marfa", însă a recunoscut că acesta are proprietăţi care reduc îmbătrânirea celulară. „Produsul te ajută să îmbătrâneşti încet, frumos şi sănătos", a spus cercetătoarea în chimie alimentară. Potrivit acesteia, cel mai în vârstă consumator al produsului creat de ea are 89 de ani şi consumă 5 ml pe zi, iar cel mai tânăr are doi ani. Pentru adulţi şi tineri, doza recomandată este de 2 ml pe zi. „Propolisul dizolvat în apă", al doilea produs cu care a impresionat în Varşovia, este deosebit prin faptul că nu conţine alcool, putând fi folosit chiar şi de către copii. Ambele invenţii au fost brevetate şi se găsesc în magazine naturiste şi farmacii din toată ţara. Mândră că e româncă De doi ani, Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, Simona nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc". „Deviza mea este: dacă vrei, se poate", a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. „Există posibilitatea să încep să export în Polonia şi sunt în discuţii avansate cu reţele de distribuţie din Italia şi Germania", a mărturisit orădeanca, semn că inventica românească este pe drumul cel bun, în ciuda tuturor piedicilor. Sursa: adevarul.ro |
***************** |
Premii europene de inventicaOrădenii au luat premii de prim rang la Salonul de Inventică IWIS 2011 cu produse din struguri şi propolis.![]() Orădenii au luat premii de prim rang la Salonul de Inventică IWIS 2011 cu produse din struguri şi propolis. Invenţiile românești, practic orădene, au atras atenţia, fiind recompensate cu patru medalii. Antioxi vita – cel mai puternic antioxidant alimentar a fost onorat cu Medalia de Aur IWIS 2011 şi Special Award (Premiul Special) din partea Korea Invention News. Iar esenţa de Propolis fără alcool a câştigat medialia de argint IWIS 2011 şi Special Award din partea Asia Invention creativity Association. „Antioxidantul Vita e produs 100% dintr-o reţetă originală din sâmburi şi pieliţe de struguri, produse obişnuite pentru producătorii româneşti de vinuri. Efectele lui sunt clar benefice pentru sănătate”, ne-a explicat Simona Bişboacă. Sursa: www.bihon.ro |
***************** |
Pe urmele Mariei Curie - Medalie de aur pentru o inventatoare orădeancă
La prima participare la un salon internaţional de inventică, o orădeancă i-a uimit pe savanţii şi a obţinut medalia de aur, plus alte importante premii. Asociaţia Inventatorilor din România nu ezită să considere premiul obţinut de inventatoarea din Oradea drept „excepţional”, mai ales că Salonul de Inventică de la Varşovia derulat în perioada 3-5 noiembrie a fost special, celebrându-se jubileul de 100 de ani de la crearea Asociaţiei Mondiale de Chimie şi Expoziţia de noutăţi, invenţii în chimie-IWIS 2011.Privind-o pe Simona, un mănunchi de femeie cu ochi de căprioară, n-ai zice că stai în faţa unui inventator. Mai ales al unuia în chimie, pe care îl ştim cu toţii de la şcoală, cu părul vâlvoi, ochelari cât sifoanele şi cu halatul ros în coate şi pătat cu tot felul de substanţe, încâlcindu-se printre retorte şi alambicuri. Şi totuşi, Simona Bişboacă este o cercetătoare serioasă în chimie alimentară, care a reuşit să-şi împlinească un vis din copilărie, acela de a-şi ajuta semeni. Şi nu oricum, ci exact în esenţele tainice care îi dau omului sănătate şi starea de bine. Alchimia succesului Între Simona şi chimia s-a produs demult o alchimie care i-a marcat definitiv destinul şi traiectoria profesională. Când s-a mutat cu familia din Zalăul de baştină la Oradea, a ales să urmeze şcoala la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, profil chimie-biologie. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, pe care a absolvit-o în 2003. Încă de atunci laboratorul de chimie a ajuns pentru ea o a doua casă, unde petrecea ore în şir combinând, experimentând, gândind. Sub o stea norocoasă „Mulţi vor putea lua exemplu de la această tânară şi tenace inventatoare, care a fost punctul de atracţie al multor savanţi prezenţi la Varşovia cu ocazia manifestarilor prilejuite de împlinirea a 100 ani de la acordare premiului Nobel pentru chimie Mariei Sklodowska Curie. Încă o dată, bravo pentru bihoreni” a transmis dr.Octavian Pleşa, membru al World ExCo IFIA şi preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România. Sursa: www.crisana.ro |